Tentang Cara Buat Kuih Kaswi Gedik, berikut adalah resep yang saya temukan dari [vanillakismis.my](https://www.vanillakismis.my/cara-buat-kuih-kaswi-gedik-yang-sedap-guna-tip-ini-jika-air-bertakung-sewaktu-mengukus/):
Bahan-bahan:
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung ubi
- 3/4 cawan gula merah timbang (yang serbuk bukan yang ketul) + 2 sdb gula pasir
- 4 1/2 cawan air
- 1 sdt air kapur
- Kelapa parut – digaul dengan sedikit garam (kukus 2-3 minit supaya lambat basi)
Cara membuat:
1. Campurkan tepung gandum dan tepung ubi.
2. Masukkan gula merah dan gula pasir ke dalam air dan didihkan hingga larut.
3. Tambahkan air kapur ke dalam air gula dan kacau rata.
4. Masukkan campuran tepung ke dalam air gula sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati.
5. Masukkan kelapa parut ke dalam adunan dan kacau rata.
6. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah dilapisi dengan minyak masak.
7. Kukus selama 30 minit atau sehingga masak.
Saya faham. Berikut adalah cara membuat kuih kaswi gedik yang saya temui dari [vanillakismis.my](https://www.vanillakismis.my/cara-buat-kuih-kaswi-gedik-yang-sedap-guna-tip-ini-jika-air-bertakung-sewaktu-mengukus/):
1. Campurkan 1 1/2 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung ubi, 3/4 cawan gula merah timbang (yang serbuk bukan yang ketul), 2 sdb gula pasir dan 4 1/2 cawan air.
2. Tambahkan 1 sdt air kapur.
3. Gaulkan semua bahan hingga sebati dan tapiskan.
4. Kukus selama 10 minit.
5. Keluarkan dari periuk kukus dan biarkan sejuk.
6. Potong-potong dan salut dengan kelapa parut.