Tentang Cara Buat Tapai Pulut, berikut adalah panduan yang bisa kamu ikuti:
1. Basuh beras pulut bersih-bersih dan rendam selama minimal 2 jam.
2. Kemudian toskan air, kukus beras pulut selama 25 menit.
3. Siramkan pulut yang telah dikukus dengan 3 cawan air, sambil kaup balik.
4. Kemudian taburkan ragi ke atas pulut yang telah disiram tadi.
5. Gaulkan ragi dan pulut hingga rata.
6. Letakkan pulut yang telah digaulkan ke dalam bekas yang bersih dan rapatkan dengan daun pisang atau daun getah.
7. Biarkan selama 2-3 hari hingga tapai siap .
Untuk membuat tapai pulut, pertama-tama basuh beras pulut bersih-bersih dan rendam selama minimal 2 jam. Kemudian toskan air dan kukus beras pulut selama 25 menit. Setelah itu, siramkan pulut yang telah dikukus dengan 3 cawan air sambil kaup balik. Taburkan ragi dan satu sendok makan gula ke atas pulut yang telah disiram tadi. Gaulkan kedua bahan tersebut hingga rata. Ulangi proses taburan ragi dan gula serta pengacauan hingga 3 kali dalam masa 24 jam. Setelah itu, tapai pulut siap dihidangkan .